tirsdag den 29. november 2011

Billeder fra Traktortræk ved Allingåbro

Tilbage i 2010 var jeg forbi Allingåbro Motor Festival som altid er en fornøjelse at besøge, med masser af larm og røg. På motorfestivallen kan du både opleve dragrace og traktortræk. Herunder har jeg samlet en lille billedserie af de forskellige voldsomme motorer man kan opleve til traktortræk. Mange af deltagerne i Standard klasserne er almindelige traktorer der blot er tunet eller fået en mindre ombygning. Disse traktorer er dog alle i Farm Stock / Farmklassen og er helt unikke. Nogle af traktorerne er udstyret med flymotorer eller helikoptermotorer med flere tusind hestekræfter. En enkelt traktor er også udstyret med adskillige Chevrolet V8 motorer. Alle traktorerne er bygget fra grunden og sælges desværre ikke brugt, men på forskellige fora kan man være heldig at finde enkelte traktortræk hold der sælger deres traktor. Men det skal tilføjes at sådan en brugt traktor ofte er helt ødelagt. Traktormotorene går tit i stykker og hvis et hold sælger deres brugte traktorer med motor er det ofte fordi de ikke selv kan redde maskinen.











Omlakeret New Holland TS110

Man siger normal at, hvis man skal opleve noget usædvanligt skal man bare opholde sig i USA i en kortere periode. Jeg surfede forleden blandt en masse brugte traktorer på mascus.dk og fik bekræftet påstanden om at Amerikanere til tider gør tingene lidt anderledes. Det øverste af de to billeder forneden viser en relativ pimpet gul New Holland TS110 traktor. Lige bortset fra deres mejetærskere er New Holland maskiner altid blå, og især New Holland traktorer er altid blå. Det nederste billede viser en normal New Holland TS110 der er i de traditionelle blå New Holland farver. Selv deres slogan eller motto lyder på "Blue Power" som man kan være fan af på deres Facebook side og New Hollands officielle hjemmeside, se dem begge herunder:
Omlakerede traktorer som denne er generelt meget sjældne. Det er ofte fordi traktorejere er meget troværdige overfor det bestemte traktormærke de kører. Det vil sige at hvis du udelukkede kører New Holland traktorer vil du gerne promovere det, og vise andre at du kører New Holland. Netop derfor vil det ikke give nogen mening at omlakere traktoren så folk ikke kunne se det var en New Holland. Sammenlignet med at landmænd der kører John Deere ikke vil undvære den kendte grønne farve. Det sammen gælder Massey Ferguson og deres flotte røde farve.

Gul New Holland TS110 til salg i Amerika
Normal Blå New Holland TS110 ES til salg i Finland

tirsdag den 8. november 2011

John Deere traktor blev Årets Traktor 2012


Jeg opfordrede for noget tid siden om at du kunne deltage i afstemningen om Årets Traktor 2012 og afgørelsen er nu afsluttet. Vinderen blev ikke mindre end John Deere 7280R - stort tillykke. Og hvad er det så for en traktor? Ikke alle har helt styr på hvad de forskellige modelbetegnelser betyder, men traktorens modelnavn (John Deere 7280R) betyder ganske enkelt at det er af den nye 7R modelserie. John Deere 7R serien kommer for alvor i 2012 og 7280R er den først af fem John Deere modeller i klassen. De 280 i modelnavnet antyder at motoren yder 280 hestekræfter hvilket er perfekt til behovet i det danske landbrug. John Deere har lavet deres traktor modelbetegnelser lidt simplere med de seneste modeller, hvorfor ved jeg dog ikke. Du kan læse mere om John Deere's 7-serie her. 7R fremgår endnu ikke på deres hjemmeside, derfor er det 7030 traktor der henvises til. Du kan læse mere om nyheden om Årets Traktor 2012 på TraktorTech eller Årets Traktor 2012 på Landbrugsavisen. Jeg har undersøgt hvad prisen vil blive for de først brugte traktor af Årets Traktor 2012 vil blive. Da ingen af 7R modellerne er på markedet kan man af gode grunde heller ikke få et overblik over brugtpriserne. Men man kan sammenligne med en lignende traktor, nemlig brugte John Deere 7930 til salg lige nu. Netop denne model kan anskaffes fra omkring kr. 500.000 med ca. 5.000 timer på klokken og op til omkring kr. 750.000 med for de brugte traktorer med færrest timeantal. Det har været svært at finde billeder af den nye model som ikke var officielle pressebilleder. Men herunder ses to styk billeder af Årets Traktor 2012 som traktorfans har taget på rundt om i verden.
John Deere 7280R hos Anker Bjerre i Holstebro
John Deere 7280R hos Vilsgaard A/S

Valtra Traktor fra Lego

Jeg, som forhåbentligt alle andre, er stor fan er alt Lego og jeg tror det er en fascination der sent vil fortage sig. Specielt de special kreationer som kommer fra Lego som blandt andet deres byggemaskiner og landbrugsmaskiner er jeg glade for. Billederne her er tage mens jeg var på besøg hos en bekendt, hvis søn havde denne fine røde traktor med en lige så fin grøn tipvogn stående i sin vindueskarm. Der følger selvfølgelig ingen klistermærker med traktoren, hvilket jeg tror er grundet rettigheds spørgsmål mellem Lego og traktor producenten, men jeg vil skyde på at det er en Valtra traktor, af nyere model selvfølgelig. Mit valg af traktor falder på Massey Ferguson først og fremmest fordi traktoren er rød og dernæst på grund af den afrundede front. De tidligere Valtra traktorer havde en meget vandret motorhjelm og en næsten vinkelret snude. Men de seneste modeller er blevet mere afrundede i deres design, præcis som traktoren på billeder. Det sidste billede på siden viser en brugt Valtra T150 til salg som jeg mener er den model Lego har bygget efter, uden at være 100 % sikker.
Det er sjovt at se når Lego bliver brugt til andet en blot legetøj. Nørdhjemmesiden TraktorTech skriver blandt andet om hvordan en lego traktor skal forsøge at skabe udvikling indenfor landbruget og bevise hvor præcis sensorteknologien er kommet. Hvis dét er at forske indenfor landbruget skulle jeg gerne have taget et par års længere uddannelse, for at lege med Lego altså.

Rød Valtra Lego Traktor
Valtra Traktor fra Lego med tipvogn
 Valtra T150 til salg hos Flemming Refsgaards Traktorservice